Dekorativ trädgårdspergola

« Tillbaka till bloggen

Trädgården på bakgården är en idealisk plats för vila och avkoppling. Morgonfika, en stund med en bok, träffa vänner eller bara stirra mot himlen – allt "smakar annorlunda" i trädgården.

Vårt nöje är inte bara att lata sig, utan också att ta hand om trädgården och ta hand om den så att den ser vacker ut. Dekorativa växter, blommande blommor - allt detta gör vår trädgård unik. Alla är olika, vi kommer inte hitta två identiska.

Trädgårdsväxter är en, den andra cool trädgårdsdekoration kan bli inslag i gatumöbler; en av de mest intressanta är pergolorna. Pergolan är en charmig dekoration, och samtidigt en plats där du kan koppla av i skuggan under varmt väder eller ta skydd för lite regn. Dess design består vanligtvis av höga stolpar förbundna med tvärgående balkar eller ett fackverk.

Pergolan kan placeras i valfri del av trädgården eller till exempel vid terrassen. En effektiv användning av pergolor skapar också passager (separerar efterföljande delar av trädgården) och grindar (när vi sätter dem vid ingången). Dess växter är prydda med högstamväxter.

Krypande prydnadsväxter
Trädgårdspergolor kan vackert dekorera en trädgård eller tomt på bakgården. De kan planteras med olika sorter av växter; beroende på utformningen av resten av trädgården och vår smak. När vi väljer bör vi också ta ställning till växter som växer ganska snabbt, så att effekten inte behöver vänta ytterligare 10 år. Överväxt av strukturen kommer att skapa ett skuggigt och charmigt utrymme. Samtidigt kommer de att bli en unik dekoration av trädgården.

Nedan följer några förslag som kan hjälpa dig att välja växten som du vill odla på pergolan:

  • Kinesiska aktinidier - snabb tillväxt, dekorativt bladverk (påminner om ljus mocka i utseende) och ätbar frukt. När du väljer denna växt, observera att den inte är resistent mot låga temperaturer (under -10oC). Därför kommer platser som är lämpliga för henne att vara platser skyddade från vinden. För vintern är det värt att täcka pergolan med agrotextil eller en halmmatta, det hjälper till att skydda växten. Om vi vill odla frukt behöver vi plantera några stycken så att pollinering sker (på vissa dyker bara hanblommor upp, på andra honor).
  • Klematis (klematis) - en av de växter som oftast används vid pergolor. Den har flerfärgade blommor som blommar väldigt länge - från maj till oktober. Det är värt att konsultera en specialist när du väljer eftersom klematis är en krävande växt. Mår bra på en varm men skuggig plats; på ständigt fuktig jord full av näringsämnen. Den måste också gödslas ordentligt och beskäras.
  • Variabel tandsten - ett erbjudande för mindre erfarna trädgårdsmästare. Kräver ingen speciell vård; växer lika bra i solen och i halvskugga. Den kan också växa på jord som är fattigare på mineraler. Den kännetecknas av vridna, tandade och flerfärgade (grön-vit-rosa) blad. Bär (oätliga) förekommer också på den.
  • Den rätta vinstocken - är en växt som gav upphov till förekomsten av pergolor. Det finns inga stora krav på att växa fint och bära frukt. En solig plats och regelbunden beskärning av växande skott räcker. Du måste också regelbundet kontrollera om det finns skadedjur.
  • Vanlig murgröna - växten växer snabbt och är långlivad. De unga bladen är håriga, och de äldre är dermala och glänsande; blommor (om de dyker upp) finns bara på äldre murgröna. Växten är inte krävande när det gäller jord, och skuggiga platser är idealiska för den. Det gäller bara att se till att det inte växer för mycket. Murgröna är en giftig växt.
  • Kaprifol - kännetecknas av små, mörkgröna blad och blommor med smala kronblad. Blommorna blommar i månadsskiftet juni och juli och doften är fantastisk.

Blogg

Kolla också.

Hur man blir av med myggor

Hur man blir av med myggor

Det här inlägget skulle handla om något annat. Men myggor stör fortfarande skrivandet. De flyger, surrar och biter. Det är därför den här delen blir...

Mer »

Alla artiklar och tips »